Jak vyčistit plastové prkénko na krájení?

Kuchyňské prkénko patří do základní výbavy každé kuchyně. Používáme ho nejen na krájení pečiva, ovoce, zeleniny, sýrů, ale také syrového masa. Měli bychom tedy mít prkénka alespoň dvě – jedno na syrové maso a druhé na ostatní potraviny. Plastové prkénko představuje relativně bezpečnou alternativu. Jedna jeho strana má více drsný povrch, díky kterému prkénko neklouže pro kuchyňské lince. Plast je poměrně měkký materiál, takže ani nehrozí poškození ostrého břitu nože. Čisté prkénko představuje základ zdravotně nezávadné a hygienicky čisté kuchyně. Jak jej udržovat v čistotě? Nechte se inspirovat těmito tipy.

Jak vyčistit plastové prkénko na krájení?
Jak vyčistit plastové prkénko na krájení?
PatrickVanM at nl.wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ekologické čištění přírodním způsobem

Přírodní prostředky má doma každý z nás. Používaly je již naše babičky a i dnes většinu z nich nalezneme v naší kuchyni. Mezi nejčastější patří ocet, bílý ocet, citron, sůl nebo třeba jedlá soda. Kromě toho, že jsou snadno dostupné, jsou ekologické a tudíž šetrné k životnímu prostředí. Jsou i cenově dostupné. Neškodí našemu zdraví a jejich příprava je velmi snadná.


1. Ocet

Ideální pomocník pro dezinfekci a čištění plastového kuchyňského prkénka.

  • Postačí, když po každém použití, otřeme prkénko hadříkem namočeným v octu. Kyselina octová je účinná proti škodlivým bakteriím. Patří mezi ně E. coli, salmonella nebo třeba staphylococcus.
  • Další možností je příprava roztoku vody s octem v poměru 1:1, který umístíme do rozprašovače a prkénko jím vždy postříkáme. Necháme působit alespoň 20 minut a následně umyjeme v horké vodě.

2. Pasta z domácích prostředků

Plastové prkénko udrží v čistotě i doma připravená pasta.

Suroviny pro přípravu:

  • polévková lžíce jedlé sody
  • polévková lžíce soli
  • polévková lžíce vody

Všechny suroviny smícháme v misce. Vzniklou pastou pečlivě vydrhneme povrch prkénka a následně dobře opláchneme horkou vodou a jarem.

3. Citron

Ten je účinný proti skvrnám nebo zápachu z česneku, cibule a jiných aromatických surovin.

  • Rozkrojíme citron na poloviny a jednou polovinou potřeme celý povrch prkénka. Prkénko můžeme také pokapat citronovou šťávou a nechat působit alespoň 15 minut. Následně prkénko pečlivě opláchneme pod horkou tekoucí vodou.

4. Jedlá soda a neředěný bílý ocet

Tato směs pomáhá odstraňovat z prkénka nepříjemný zápach. Kromě toho má antiseptické účinky a pomůže nám zbavit prkénko případné mastnoty.

  • Posypeme povrch prkénka jedlou sodou a zastříkneme trochou neředěného bílého octa.
  • Necháme směs nějakou dobu pěnit, alespoň 5-10 minut.
  • Pečlivě otřeme povrch hadříkem, který jsme namočili v čisté studené vodě.

5. Sůl s citronem

Citron působí jako dezinfekce a ve směsi se solí zbaví prkénko zápachu, který se na něm usazuje z některých aromatických potravin nebo ze syrového masa.

  • Rozkrojíme citron, polovinou potřeme prkénko, následně zasypeme hrubší solí a necháme působit alespoň 5 minut.
  • Druhou polovinou zapracujeme sůl do povrchu prkénka.
  • Opláchneme pod tekoucí horkou vodou.

Péče o plastové kuchyňské prkénko je velmi důležitá, neboť jej používáme téměř každý den. Plastové prkénko má hrubší povrch, ve kterém by se mohly držet škodlivé bakterie, které by mohly být příčinou některých zdravotních komplikací. Jakmile začne být povrch prkénka poškrábaný tak, že se na něm objevují spáry, je na čase prkénko vyměnit za nové.

TIP na profesionální přípravky pro čištění v kuchyni

Přípravek Cleamen 210 gastron 1 l odstraňuje nečistoty a mastnotu ze všech druhů povrchů v kuchyni včetně nerezových a laminátových povrchů. Má silný odmašťovací efekt, takže s ním vyčistíte i digestoře.

Připáleniny na sporáku nebo troubě odstraníte přípravkem Cleamen 240 na trouby a grily 1,1 kg.

  1. Přípravek můžete aplikovat při silném znečištění neředěný nebo v případě běžného znečištění jej zřeďte dle návodu na etiketě.
  2. Naneste přípravek Cleamen 210 gastron 1 l ze vzdálenosti asi 20 cm na čištěný povrch. Můžete použít i zpěňovač, který z tekutého prostředku vytvoří pěnu, která na povrchu působí delší dobu a nestéká ze svislých ploch.
  3. Nechte chvíli působit.
  4. Poté setřete rozpuštěné nečistoty mikrovláknovou utěrkou.
  5. Na houževnaté nečistoty a mastnotu můžete použít kartáček nebo čistící ruční pad (abrazivní horní vrstva mycích houbiček na nádobí).
  6. Povrch omyjte čistou vodou.

Na čištění v kuchyni použijte:


Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru