Jak vyčistit ruční mlýnek na kávu?

Káva patří mezi nápoje velmi oblíbené. Většina z nás si ji dopřává pravidelně, každý den. Nejlépe samozřejmě chutná taková, která je čerstvě umletá. K tomu však potřebujeme kvalitní ruční mlýnek. Ten může sloužit jak na mletí kávy, tak třeba i koření. Je však potřeba se o něj náležitě starat.

Jak vyčistit ruční mlýnek na kávu?
Jak vyčistit ruční mlýnek na kávu?

Jak pečovat o ruční mlýnek na kávu?

Vždy je potřeba se o mlýnek postarat hned po jeho použití. Káva totiž obsahuje, kromě jiného, také oleje. Je tedy nutno vyčistit nádobu na kávová zrna i na umletou kávu. K tomuto účelu nám poslouží speciální kartáček. Také můžeme použít speciální granuláty a tablety, které jsou určené pro čištění mlýnku. Vložíme je do mlýnku místo kávy a umeleme je.

Jednou za týden, podle četnosti používání, je potřeba mlýnek rozebrat na jednotlivé díly a ty také vyčistit. Pro opláchnutí můžeme použít mýdlovou vodu.

Není dobré nechat mlýnek mýt v myčce, ta by jej mohla nenávratně poškodit. Skládáme jej teprve, až jsou jeho jednotlivé díly dokonale suché.


Postup pro pravidelné čištění mlýnku

  1. Mlýnek rozebereme na jednotlivé části.
  2. Každý kousek zbavíme nečistot, které se usazují při mletí kávy. Použijeme kartáček, houbičku nebo čistý hadřík.
  3. Namáčíme pouze ty části, které doporučí výrobce. U některých se namáčení nedoporučuje. Mohlo by dojít ke znehodnocení mlýnku.
  4. Zásobníky na celou i umletou kávu umyjeme pomocí přípravku na mytí nádobí.
  5. Všechny části necháme vyschnout.
  6. Mlýnek opět sestavíme.

Pro veškeré čištění používáme přípravky, které jsou zdraví nezávadné.

Postup pro důkladnou očistu

Tu bychom měli provádět alespoň 1x za měsíc. Nečistot uvnitř mlýnku nás zbaví profesionální prostředek určený právě pro čištění ručních mlýnku.

  1. Vymeleme všechny zbytky kávy.
  2. Zásobník naplníme přípravkem (speciální granuláty a tablety) pro čištění mlýnku na kávu a rozemeleme jej.
  3. Nasypeme malé množství kávy. Ta pomůže zbavit mlecí kameny zbytku přípravku.

Domácí tipy pro čištění mlýnku na kávu

Čištění můžeme vyzkoušet i se syrovou rýží. Postačí, když jí několik hrstí pomeleme na mlýnku. Zbavíme jej tak nečistot i zápachu. Obdobně poslouží i cukr. Ten odstraní olej z čepelí a nezanechá po sobě žádnou pachuť. Pro běžné čištění postačí 1/4 hrnku cukru. Pak jen mlýnek otřeme papírovou utěrkou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru