Káva patří mezi nápoje velmi oblíbené. Většina z nás si ji dopřává pravidelně, každý den. Nejlépe samozřejmě chutná taková, která je čerstvě umletá. K tomu však potřebujeme kvalitní ruční mlýnek. Ten může sloužit jak na mletí kávy, tak třeba i koření. Je však potřeba se o něj náležitě starat.

Jak pečovat o ruční mlýnek na kávu?
Vždy je potřeba se o mlýnek postarat hned po jeho použití. Káva totiž obsahuje, kromě jiného, také oleje. Je tedy nutno vyčistit nádobu na kávová zrna i na umletou kávu. K tomuto účelu nám poslouží speciální kartáček. Také můžeme použít speciální granuláty a tablety, které jsou určené pro čištění mlýnku. Vložíme je do mlýnku místo kávy a umeleme je.
Jednou za týden, podle četnosti používání, je potřeba mlýnek rozebrat na jednotlivé díly a ty také vyčistit. Pro opláchnutí můžeme použít mýdlovou vodu.
Není dobré nechat mlýnek mýt v myčce, ta by jej mohla nenávratně poškodit. Skládáme jej teprve, až jsou jeho jednotlivé díly dokonale suché.
Postup pro pravidelné čištění mlýnku
- Mlýnek rozebereme na jednotlivé části.
- Každý kousek zbavíme nečistot, které se usazují při mletí kávy. Použijeme kartáček, houbičku nebo čistý hadřík.
- Namáčíme pouze ty části, které doporučí výrobce. U některých se namáčení nedoporučuje. Mohlo by dojít ke znehodnocení mlýnku.
- Zásobníky na celou i umletou kávu umyjeme pomocí přípravku na mytí nádobí.
- Všechny části necháme vyschnout.
- Mlýnek opět sestavíme.
Pro veškeré čištění používáme přípravky, které jsou zdraví nezávadné.
✅ Prohlédněte si čistící prostředky Cleamen, určené pro všechny druhy povrchů v domácnosti.
Postup pro důkladnou očistu
Tu bychom měli provádět alespoň 1x za měsíc. Nečistot uvnitř mlýnku nás zbaví profesionální prostředek určený právě pro čištění ručních mlýnku.
- Vymeleme všechny zbytky kávy.
- Zásobník naplníme přípravkem (speciální granuláty a tablety) pro čištění mlýnku na kávu a rozemeleme jej.
- Nasypeme malé množství kávy. Ta pomůže zbavit mlecí kameny zbytku přípravku.
Domácí tipy pro čištění mlýnku na kávu
Čištění můžeme vyzkoušet i se syrovou rýží. Postačí, když jí několik hrstí pomeleme na mlýnku. Zbavíme jej tak nečistot i zápachu. Obdobně poslouží i cukr. Ten odstraní olej z čepelí a nezanechá po sobě žádnou pachuť. Pro běžné čištění postačí 1/4 hrnku cukru. Pak jen mlýnek otřeme papírovou utěrkou.