JakČistit.cz » Čištění v domácnosti » Jak vyčistit ventilátor v koupelně nebo WC?
| |

Jak vyčistit ventilátor v koupelně nebo WC?

Ventilátor má doma prakticky každý. Do koupelny obvykle nestačí malé větrací okénko, ale je potřeba zajistit kvalitní odvětrávání. Například v zimním období je značně nepraktické mít okénko pravidelně otevřené. Ventilátor má důležitou funkci, odvádí vzduch směrem ven a přivádí čistý vzduch dovnitř. Ať už pořídíte radiální nebo axiální ventilátor, v koupelně se nebude usazovat vlhkost a plíseň. Ale to jen za předpokladu, že o něj budete správně pečovat.

Jak vyčistit ventilátor?
Jak vyčistit ventilátor?
Air fans, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Proč je potřeba ventilátor čistit?

Mnoho lidí na vyčištění ventilátorů zapomíná úplně, nebo ho odkládá. Ale i ventilátor je součástí našeho obydlí a k domácnosti patří. Důvody, proč ho jednou za čas vyčistit jsou zřejmé – ulpívá na něm mnoho prachu a dalších nečistot a pokud ho budeme ignorovat, snižuje se jeho efektivita. Ve chvíli, kdy je ventilátor výrazně znečištěný, bývá také hlučnější – už to je signál, že je potřeba ho vyčistit. Po několika letech provozu to snadno poznáte sami. Pokud jste ho zatím nikdy nečistili ani nerozdělávali, je vhodné si dělat fotodokumentaci. Bude pak pro vás pohodlnější vrátit všechny součástky a šroubky tam, kde jste je vzali.


Jak poznat, že je potřeba ventilátor vyčistit?

Nutnost vyčištění poznáte i podle těchto dvou aspektů. Pokud nic z toho nezaznamenáte, ale víte, že jste ho dlouho nečistili, můžete to udělat preventivně a možným problémům zabránit.

  • Nadměrná vlhkost a tvorba plísně
  • Hlučnost

Ve chvíli, kdy si těchto problémů všimnete, ale ventilátor ještě funguje, je nejvyšší čas jednat.

Co budete potřebovat?

  • Lavor nebo kýbl se saponátem
  • Jednorázové rukavice
  • Hadřík z mikrovlákna
  • Vysavač
  • Štětec
  • Šroubovák

Jak začít?

Prvním krokem bude rozmontovat ventilátor a jeho části tak, abyste ho nepoškodili. Zde se vyplatí postupovat opatrně.

  1. Nejprve odpojte ventilátor od přívodu elektriky. Je to důležité, abyste mohli bezpečně pokračovat. Záleží na typu ventilátoru, v některých případech musíte vypnout celý jistič.
  2. Odstraňte kryt. Bývá velmi znečištěný, ponořte ho do nádoby se saponátem a teplou vodou a věnujte se zatím dalším částem.
  3. Následující krok závisí na typu ventilátoru. Je potřeba uvolnit ventilátor, abyste ho mohli vyndat. Většinou se jedná o odstranění matice a uvolnění šroubů, které ho drží. Až se vám to podaří, opatrně ho vyjměte.
Přečtěte si také:  Nejlepší pomocník v domácnosti? Obyčejný ocet

Jak postupovat při čištění?

Čištění věnujte náležitou pozornost. Má vliv na to, jak bude ventilátor fungovat. Můžete najít vlasy, prach, zaschlou špínu – toho všeho je potřeba se zbavit.

  1. Nasaďte si ochranné rukavice, připravte si hadřík z mikrovlákna a odstraňte největší nánosy z lopatek a motoru ventilátoru. Pokud jste ho nečistili dlouho, zabere tato etapa čištění nejvíce času.
  2. Vyčistěte výfukový otvor. V tom vám pomůže vysavač, díky kterému se zbavíte nánosu prachu a špíny.
  3. Vyndejte motor ventilátoru. Budete potřebovat šroubovák, abyste odmontovali několik šroubů, které ho drží. Důkladně ho vytřete, můžete si pomoct štětcem.
  4. Vyčistěte vrtulku. Postupujte tak, abyste ji nepoškodili.
  5. Se zbytkem špíny, kterou nezvládl odstranit vysavač, vám pomůže štětec. S jeho pomocí se zbavíte zbytků nečistoty.
  6. Kryt, který jste předtím ponořili do nádoby s vodou a saponátem, důkladně vyčistěte hadříkem.

Vraťte vše zpět na své místo

Vše jste úspěšně vyčistili, tak je potřeba vrátit vše na své místo. Pokud jste si průběh fotili, budete to mít snadnější.

  1. Vraťte zpět motor a přišroubujte.
  2. Dejte si pozor, abyste všechny dráty dali zpět na místo, kde byli.

Pokud jste ventilátor úspěšně vyčistili a namontovali zpátky, máte hotovo. Nezapomeňte, že čistit byste ho měli ideálně jednou za půl roku. Jde o mnohem levnější řešení než čekat, až se rozbije a pořizovat nový.

TIP na profesionální přípravek pro čištění v koupelně a WC

Přípravek Cleamen 410 čistič koupelen 1 l odstraňuje nečistoty a nánosy vodního kamene z obkladů, dlažeb, umyvadel, van, sprchových koutů, toaletních mís a dalších povrchů v koupelnách a WC.

Přípravek obsahuje nanočástice, které zabraňují vzniku vodního kamene, protože voda se na ošetřeném povrchu neudrží a rychlé stéká.

  1. Naneste přípravek Cleamen 410 čistič koupelen 1 l na čištěný povrch. Můžete použít i zpěňovač, který z tekutého prostředku vytvoří pěnu, která na povrchu působí delší dobu a nestéká ze svislých ploch.
  2. Nechte chvíli působit.
  3. Poté setřete rozpuštěné nečistoty mikrovláknovou utěrkou.
  4. Na houževnaté nečistoty a vodní kámen můžete použít kartáček nebo čistící ruční pad (abrazivní horní vrstva mycích houbiček na nádobí).
  5. Povrch omyjte čistou vodou.
Přečtěte si také:  Jak vyčistit mastné skvrny na zdi či na tapetě?

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *