Jak vyčistit povrch kuchyňské linky?

Ústředním bodem každé kuchyně bývají nejčastěji kuchyňské skříňky. Ty musejí odolávat náporu při každodenním používání. Objevují se na nich otisky prstů, stopy po mastnotě a po jídle, stopy od vody. Díky tomu vyžadují pravidelnou péči. Samozřejmostí je každodenní rychlý úklid po vaření. Aby se nevytvářely nevzhledné skvrny, je vhodné jednou za týden skříňky z vnější části pečlivě umýt a jednou za čtvrt roku provést úklid i vnitřního korpusu.


Jak vyčistit povrch kuchyňské linky?
Jak vyčistit povrch kuchyňské linky?
Pixabay, CC0, via Wikimedia Commons

Pravidelné čištění

Pro pravidelnou a základní údržbu postačí hadřík z mikrovlákna a víceúčelový čistící přípravek. Díky nim setřete jak otisky prstů, tak i běžné stříkance vznikající při vaření.

Intenzivní čištění postačí 4x za rok. Vyprázdněte obsah skříňky, vnitřek otřete hadříkem z mikrovlákna a jemným čistícím prostředkem otřete i police a vnitřní stranu dvířek. Pro ošetření rohů nebo menších částí můžete použít čistý kartáček na zuby. Než vrátíte obsah skříněk zpět, nechte vnitřek vyschnout.

TIP: K čištění povrchů kuchyňské linky použijte přípravek Krystal čistící prostředek na kuchyně s rozprašovačem 750 ml.

Odstranění skvrn na vnějších skříňkách

Tady se různé druhy skvrn vyskytují velmi často. Nechte se inspirovat těmito tipy.

  • Otisky prstů – zbytky mastnoty na prstech mohou zanechat nevzhledné skvrny na vnějších částech skříněk. Tyto otisky velmi snadno odstraníte pomocí hadříku z mikrovlákna namočeném v troše octové vody. Tu si připravíte v poměru 1:1 ocet a voda.
  • Mastnota – opět pomůže octová voda. Někdy bývají skvrny větší, čištění je tedy potřeba opakovat.
  • Skvrny od jídla – tady je šikovným pomocníkem jedlá soda. Skvrny nejprve otřete hadříkem namočeným v horké vodě. Následně na ně naneste pastu připravenou z trochy vody a jedlé sody a nechte působit několik minut. Pak místo pečlivě očistěte čistým a vlhkým hadříkem.
  • Skvrny od vody – ty způsobuje tvrdá voda. Nejlepším způsobem, jak se jich zbavit, je použít na čištění destilovanou vodu. Šikovným pomocníkem je ocet v poměru 1:1 s vodou.

Čištění lesklých lakovaných skříněk

Lesklý lakovaný povrch je častou volbou kuchyňských skříněk. Vnáší do místnosti příjemnou atmosféru. Je však náchylný ke znečištění a vyžaduje pravidelnou péči.

Čištění proveďte pomocí jemné mikrovláknové utěrky navlhčené v saponátovém přípravku na čištění kuchyňské linky (například Krystal čistící prostředek na kuchyně s rozprašovačem 750 ml). Poté povrch vyleštěte pomocí suché mikrovláknové utěrky.

Pokud chcete použít čistič doporučený výrobcem lesklých lakovaných povrchů, použijte přípravek FACDOS Čistící a ochranný sprej P3 1kg a leštící utěrku FACDOS.

TIP: Nepoužívejte mikrovláknové utěrky, které obsahují syntetická vlákna. Ta by mohla povrch poškrábat.

Čištění matných lakovaných skříněk

Využijte vlažnou vodu s přídavkem malého množství mýdla nebo saponátu a měkký hadřík.

Vyvarujte se používání abrazivních čistících přípravků na pískové bázi, benzínu nebo přípravků obsahujících alkohol.

Při čištění postupujte opatrně neboť silné drhnutí by mohlo povrch nenávratně poškodit. Vždy důkladně smyjte použité čistidlo.

Na závěr otřete povrch suchou mikrovláknovou utěrkou.

V žádném případě nepoužívejte přípravky zbarvené. Barva by mohla na povrchu skříňky zanechat své stopy.

Čištění různých materiálů

Kuchyňské skříňky se vyrábějí z různých materiálů. Každý z nich vyžaduje jinou péči.

1. Dřevo

Dřevěné skříňky se dodávají s různými povrchovými úpravami. Podle nich volíme péči. Na každý povrch je vhodný jiný prostředek. Vždy dbejte pokynů výrobce. Pro údržbu používejte pouze jemné a šetrné čistící přípravky.

Tipy pro vás:

  • Pro čištění povrchů ze dřeva je vhodné olejové mýdlo. Jedná se o neabrazivní způsob, který je šetrný, nepoškodí dřevěný povrch.
  • Hadřík pro čištění by měl být pouze vlhký, nikoli mokrý. Příliš velké vlhko by mohlo dřevu uškodit.
  • Na leštění poslouží suchý hadřík vyrobený z mikrovlákna.

2. Laminát, dýha

Dobře reagují na doporučené čistící přípravky.

Tipy pro vás:

  • Laminátové a dýhové skříňky můžete otírat univerzální čistící utěrkou navlhčenou v saponátu (například Krystal čistící prostředek na kuchyně s rozprašovačem 750 ml) nebo ve zředěném octu. Následně ji osušte čistým hadříkem.
  • Případné skvrny můžete odstranit pomocí pasty vyrobené z jedlé sody a vody.
  • Pro čištění nepoužívejte abrazivní pomůcky, mohly by povrch skříňky poškodit.

3. Sklo

To občas tvoří výplň dveří skříňky. Sklo se dobře čistí. Pokud použijete některé čistící prostředky, dejte pozor, aby nepoškodily sousední materiály.

Tipy pro vás:

  • Pro odstranění otisků prstů a jiných skvrn použijte čistič skla a leštící hadřík.
  • Skleněná dvířka je potřeba čistit z vnější i vnitřní strany.
  • Nepoužívejte čističe na olejové bázi, zanechávají na skle šmouhy.

Jak vyčistit úchytky skříněk?

Záleží na povrchové úpravě.

1. Chromový lesklý povrch

Pro čištění jsou vhodné mýdlová voda nebo saponáty na nádobí. Dodržovat je potřeba doporučení výrobce. Po vyčištění povrchu je potřeba úchytky vysušit. Dávejte pozor na okolí, aby nezůstalo mokré.

2. Nerezový matný povrch

Použít můžete mýdlovou vodu, saponáty nebo speciální přípravky na nerez.

3. Titanové a ostatní barevné povrchy

Ty jsou náchylné na hrubší zacházení. Pokud je budete čistit neopatrně, můžete je poškodit. Vhodnou volbou je mýdlová voda nebo saponát na nádobí. V žádném případě nepoužívejte prášky nebo pasty. Pozor si dejte také na drsný povrch houbičky. Použijte pouze čistící hadřík.

4. Dřevěný povrch

Ten vyžaduje stejnou péči jako dřevěné skříňky.

TIP na profesionální přípravky pro čištění v kuchyni

Přípravek Cleamen 210 gastron 1 l odstraňuje nečistoty a mastnotu ze všech druhů povrchů v kuchyni včetně nerezových a laminátových povrchů. Má silný odmašťovací efekt, takže s ním vyčistíte i digestoře.

Připáleniny na sporáku nebo troubě odstraníte přípravkem Cleamen 240 na trouby a grily 1,1 kg.

  1. Přípravek můžete aplikovat při silném znečištění neředěný nebo v případě běžného znečištění jej zřeďte dle návodu na etiketě.
  2. Naneste přípravek Cleamen 210 gastron 1 l ze vzdálenosti asi 20 cm na čištěný povrch. Můžete použít i zpěňovač, který z tekutého prostředku vytvoří pěnu, která na povrchu působí delší dobu a nestéká ze svislých ploch.
  3. Nechte chvíli působit.
  4. Poté setřete rozpuštěné nečistoty mikrovláknovou utěrkou.
  5. Na houževnaté nečistoty a mastnotu můžete použít kartáček nebo čistící ruční pad (abrazivní horní vrstva mycích houbiček na nádobí).
  6. Povrch omyjte čistou vodou.

Na čištění v kuchyni použijte:


Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru